WONEN IN WICHERUMLOO

“Veilig, vertrouwd en verzorgd wonen”

Het woon-zorghuis Wicherumloo is een burgerinitiatief van betrokken dorpsgenoten die een kleinschalig zorghuis voor oudere Wekerommers wilden realiseren. Tegenwoordig worden wonen en zorgverlening steeds meer gescheiden. Dat gebeurt ook in Wicherumloo. U huurt het appartement van Wicherumloo en op basis van VPT biedt Bethanië zorg en begeleiding. Een zorgvernieuwend concept dat brede steun krijgt: van onze huisarts en haar collega’s, van het college van B&W en de politieke partijen; van het zorgkantoor en ook van toezichthouders in de zorg. Het woon-zorghuis Wicherumloo ligt in het centrum van Wekerom op loopafstand van winkels en het Kulturhus. Aan de beekzijde van het huis ligt een mooie natuurtuin met een groot terras en meerdere bankjes. Het park De Hoge Veluwe en het Wekeromse Zand zijn dichtbij.

Wie wonen in Wicherumloo?

Bij de nieuwbouw is het vaak gezegd: Wicherumloo is van, voor en door Wekerom. Veel vrijwilligers hebben dit woon-zorghuis mogelijk gemaakt en daarom is Wicherumloo het zorghuis van Wekerom. Het is een woon-zorghuis waar mensen op oudere leeftijd elkaar opnieuw ontmoeten. Het ophalen van gemeenschappelijke oude herinneringen geeft levensvreugde. Wicherumloo is een dorp in het dorp, waar herinneringen aan school, werk en maatschappelijke ontwikkelingen herleven. Buren blijven buren en bewoners kunnen in principe tot hun levenseinde in Wicherumloo blijven wonen. Daarom ervaren Wekerommers het zorghuis Wicherumloo als “hun thuis”!

Wicherumloo is een zgn. extramuraal woon-zorghuis. Dat betekent dat u zelf uw woonkosten betaalt (huur, energie etc.). Daardoor betaalt u de lage eigen bijdrage aan het CAK. In een intramurale instelling betaalt u geen huur, maar betaalt u voor het wonen een hoge eigen bijdrage aan het CAK. Wicherumloo is een erkend woon-zorghuis voor beschermd en beschut wonen. Er zijn 2 woongroepen voor mensen met een dementie (14 appartementen met 2 huiskamers) en 22 appartementen voor ouderen met somatische beperkingen. De 22 appartementen zijn groot genoeg  voor 2 personen, echtparen hoeven niet gescheiden te gaan wonen als een partner zorgvrager wordt. Alle appartementen zijn met domotica ingericht voor zware zorgverlening. Alle 36 appartementen beschikken over eigen douche en toilet. Zorgverlener Bethanië zorgt 24 uur per dag voor professionele zorgverleners in Wicherumloo. Dat is een waardevolle invulling van beschermd en beschut wonen.

In Wicherumloo zijn de volgende zorggerelateerde voorzieningen beschikbaar:

   • Alle appartementen zijn toegankelijk met rollators, rolstoelen of scootmobielen;
   • De gangen zijn breder dan 1,20 meter;
   • De woningen zijn voorzien van rolstoeldrempels;
   • Het woon-zorghuis beschikt over een lift;
   • Er is in De Aanleg gelegenheid om gezamenlijk te eten of te recreëren;
   • In ieder appartement is een noodoproepinstallatie aanwezig en kunnen extra zorgmiddelen worden geïnstalleerd als bijv. een heliview;
   • Er is een gecertificeerde brandmeldinstallatie aanwezig met automatische doormelding naar de brandweercentrale;
   • Het wifi netwerk is voor de zorgvoorzieningen uitgevoerd met functiebehoud, zodat ook bij een stroomstoring de zorgoproepen binnenkomen op de smartphones van de zorgverleners;
   • Er is een AED aanwezig;
   • Er is cameratoezicht in de gangen en de algemene ruimte.